PLAYING WITH THE DEAD [NL UK]
25. okt. @ BLÆST

TEKS’ 10-årsjubileum: Blæst torsdag 25. oktober
Pierre Bastien, Bruno Ferro Xavier Da Silva, Steve Argüelles / Playing with the dead

Pierre Bastien, Bruno Ferro Xavier Da Silva, Steve Argüelles / Playing With The Dead

Pierre Bastien [NL]: spikerfiolin, trompet og video Bruno Ferro Xavier Da Silva [NL] : bass, Steve Argüelles [UK]: trommer.

Til dette nye prosjektet fortrakk jeg ikke en skrutrekker i første omgang, slik jeg ofte gjør når jeg lager rent mekanisk musikk. Jeg søkte ikke etter flere elektroniske motorer eller musikkintstrumenter eller Meccano-deler. Denne gangen har jeg valgt korte øyeblikk tatt fra gamle musikal-filmer. Jeg har valgt flere fragmenter fra den store musikkdatabanken jeg hadde tilgjengelig, som jeg tålmodig har rekonstruert og loopet, for å få en ny form for kinetiske leitmotiver som komposisjonene mine alltid har vært basert på.

Musikerne fra gammelt av, som blir med trioen gjennom video, er ikke nødvendigvis store navn: de er kanskje fiolinseksjonen fra et egyptisk orkester, den anonyme protagonisten fra at jamaikansk ritual, den glemte underholderen fra en parisisk kabaret, rytmeseksjonen i et antikt jazzband…

Rettighetsreguleringen påvirker mange av bildene, som definitivt er så gamle som mulig, og åpenbart svart-hvite: den kubanske kombien kommer inn fra en stripete bakgrunn, cymbalspilleren omsløres i den grålige atmosfæren fra det første TV-programmet. De gjenopplivede musikerne gjentar sine deler litt på samme måte som mine maskiner gjentar sine: med egenrådighet —den nødvendige musikalske obstinat— og gradvise endringer. Sammen med disse spiller vi originale komposisjoner påvirket til en viss grad av folkloren iboende i hver loop.

Vår målsetning er ikke å smelte inn i lyden fra gamle orketer: tvert i mot ønsker vi å innlemme de døde i vår lyd, og å la de komme til live igjen i vår musikk. På denne måten håper jeg at en musiker vil gi meg den samme sjansen en gang i fremtiden: å posthumt reddes fra glemselen, og assosieres med ny musikk igjen.

Playing With The Dead er tre levende musikere og mange døde. For å gjøre det komplett og mer universelt la jeg også til en robot: bare en Meccanomaskin, men den er multifunksjonell. Roboten er utstyrt med tre kamera som viser mekaniske prosesser som produserer lyd i sanntid. På skjermen blander mekanismene seg med videolooper og bryter det som kunne blitt noe systematisk og forutsigbart kun bestående av projiserte klipp.

Pierre Bastien, 2012.

Pierre Bastien, Bruno Ferro Xavier Da Silva, Steve Argüelles / Playing with the dead

Pierre Bastien, Bruno Ferro Xavier Da Silva, Steve Argüelles / Playing with the dead

http://www.pierrebastien.com

Share

Comments are closed.

Copyright 2019 TEKS / Meta.Morf 2012 · Webmaster & custom web design: Espen Gangvik · RSS Feed · Log in

TEKS - Trondheim Electronic Arts Centre