XANDRA VAN DER EIJK [NL]

Momentum (2011)
Xandra Van der Eijk / Momentum

Xandra Van der Eijk / Momentum

Momentum er en stille symfoni, en dans mellom kunstner og installasjon, hvor væsken, som tiden selv, flyter av sted i sitt eget tempo.

Xandra Van Der Eijk

Momentum tar for seg forfallssprosessen og menneskets manglende evne til å overvinne den. Det er en stor analog installasjon med en fire til seks dagers syklus som følges av en langsom, kontinuerlig bistand fra kunstneren som er nødvendig for at installasjonen skal fungere. Resultatet er fire meter lange papirtrykk.

På grunn av visse ingredienser i fargestoffene kan fargene bre seg utover, men ikke blandes med hverandre. Mens det drypper konstant i to timer på ett punkt presser den dryppende fargen bort de andre fargene. Fargene må på den måten kjempe om plassen, noe som fører til kontinuerlig forandring. I denne prosessen når fargestoffet sin tålegrenser, og begynner å «knekke». Detaljene kan bli svært intense, men enda mer interessant er det å observere når dryppepunktet flyttes videre.

Når et punkt blir inaktivt begynner det å reagere etterhvert som tiden går. Vannet i fargene forringes på en sånn måte at fargeblandingen endrer karakter. Når det neste punktet i tillegg drypper, og dermed kjemper for plass på overflaten, påvirker dette det forrige punktet dramatisk.

Etter syv punkter er karet fullt og må tømmes for at prosessen skal kunne fortsette. Dette gjøres ved at et fire meter langt, tungt bommullspapir legges på overflaten og trekker inn fargestoffet. Etter noen minutter blir papiret fjernet og lagt til tørk, som et snapshot fotografi, et minne om noe som en gang var. Glassrørene renses og fylles opp, og prosessen starter om igjen.

Etter syv fulle kar og syv ganger fire meter med papir, er vannet i en slik tilstand at fargeblandingen ikke lenger vil spre seg på overflaten. Installasjonen er dermed ferdig. Alle tider og forandringer registreres gjennom hele firedagerssyklusen, og alle sekvensene nummereres. Til slutt står man igjen med en farget tidslinje som viser nedbrytningen i den kjemiske prosessen. Hvert enkelt papir forteller en historie i seg selv, men vi ser også en gradvis forringelse fra ett papir til det neste.

Xandra Van der Eijk / Momentum

Xandra Van der Eijk / Momentum

Bio

Xandra van der Eijk (MMus, Nederland, 1985) er utdannet ved Interfaculty ArtScience ved The Royal Conservatory i Haag, og The Royal Academy of Art, Haag (BA i Graphic Design). Van der Eijk utforsker naturlige prosesser og elementer hvor tid er en tilbakevendende tema. Gjennom en rekke eksperimenter og grundig teoretisk forskning blir disse prosessene utviklet i fysiske arbeider med sterke visuelle komponenter. Hun dokumenterer og beskriver, men glemmer aldri å gi rom til det poetiske.

Van der Eijk mottok Paul Schuitema-prisen i 2008 og var nominert til både STRP Talent Pit Award og BLOOOM Award by Warsteiner i 2011. Hun har deltatt på en rekke utstillinger og bidratt med forelesninger og artikler. Tidligere arbeider er vist på Hong Kong Business of Design week og omtalt i en rekke tiddskrifter. Momentum, hennes debut, ble blant annet omtalt i V2_ Test Lab Graduation Edition 2011 og i Marrakech Biennial på utstillingen «On geometry and speculation».

http://xandravandereijk.com/2011-momentum-ma-final-exam

Share

Comments are closed.

Copyright 2019 TEKS / Meta.Morf 2012 · Webmaster & custom web design: Espen Gangvik · RSS Feed · Log in

TEKS - Trondheim Electronic Arts Centre