Meta.Morf X – Digital Wild parkerer de etablerte fortellingene om vår digitale fremtid, og ønsker i stedet å vri og vende på forventningene ved å utfordre det forutsigbare og åpenbare. Det rasjonelle blir utydelig, og vi kan glimtvis se konturen av en villere fremtid der ting fort oppleves vilt og surrealistisk – og kinky.

I dag utvikler vi teknologiene våre for å tjene et spesifikt formål – ryddig, rent og effektivt, rasjonelt. Når vi blir instrumentale, blir vi også forutsigbare. Algoritmene og dingsene vi så tett forholder oss til representerer etter hvert en forutsigbar og kalkulert virkelighet.

Omtrent seksti år inn i den digitale revolusjonen er en overveiende del av vårt globale samfunn nå omsluttet av digital teknologi og praksis. Det digitale har blitt vår nye natur. Vi er blitt arkitekter av kunstige økologier, nye og hybride verdener.

Kritisk diskurs er essensielt i en verden fullstendig oppkoblet og virtuell. Hva innebærer det å være menneske i en tid der vi er skapere av nye og uberørte verdener?

Meta.Morf X – den sjette Trondheim internasjonale biennale for kunst og teknologi – reiser ut i den digitale villmarken der det forutsigbare har flyktet, der kontroll er fraværende, og agendaer og formål blir stadig mer flyktig.

Zane Cerpina / Espen Gangvik