PROTEI / OIL COMPASS [FR US UK PL DE]

Formskiftende åpen hardware seilerobot for havovervåking og rensing
Cesar Harada, Etienne Gernez, Gabriella Levine, Kasia Molga, Sebastian Müllauer / Protei

Cesar Harada, Etienne Gernez, Gabriella Levine, Kasia Molga, Sebastian Müllauer / Protei

PROTEI

Protei er et internasjonalt samarbeidsprosjekt som har oppstått i skjæringspunktet mellom kunst, interaksjonsdesign og vitenskap. Protei ble initiert av Cesar Harada da BP hadde sitt store oljeutslipp i Mexicogulfen. Den er først og fremst utviklet for å fange opp oljeflak ved å seile mot vinden med en lang, oljeabsorberende «hale». Med sitt fleksible skrog utnytter den eksisterende teknologier i et innovativt og kostnadseffektivt design, som kan brukes for å håndtere miljøkriser på kort sikt. Protei kan også brukes til å samle opp plastavfall i havet, måle radioaktivitet utenfor Japan, monitorere vannkvalitet, samle inn data om klimaforandringer og få tilgang til marine områder som er utenfor rekkevidde for mennesker. Protei er et kollektivbasert teknologiprosjekt, lisensiert under Open Hardware av Open Sailing (UK – USA), Randomwalks (Korea) og Amorphica (Mexico). Protei ble nylig produsert av V2 Institute for the Unstable Media i Rotterdam (Nederland). Protei er generøst finansiert av mer enn 300 medhjelpere på Kickstarter.com, og er i disse dager ferd med å etablere et selskap for FoU og innovasjon.

Med sitt fleksible skrog utnytter den eksisterende teknologier i et innovativt og kostnadseffektivt design, som kan brukes for å håndtere miljøkriser på kort sikt.

OIL COMPASS V 2.0

«Oil Compass», initiert av kunstneren Kasia Molga (UK/Polen), er en av komponentene i Protei, og et kjerneelement i navigasjonssystemets kunstige intelligens. Det har tre roller i Protei-prosjektet:

1) utdanningsmessig/didaktisk – å informere folk om tidligere og nåværende utslipp og farene ved disse;

2) monitorering/varsling – ved å analysere innsamlet data er det mulig å forutse neste katastrofe og

3) navigeringsmessig for Protei-lokaliteter, slik at vi kan sende Protei dit det er behov og spore flåtens bevegelser. Innholdet produseres av ulike felleskap rundt om i hele verden – mennesker som oppdaterer «Oil Compass»-kartet med olje, plast eller annen havforurensning i deres regioner.

Den utstilte installasjonen Oil Compass V 2.0 er en visualisering av miljømessige sanntidsdata. Publikum kan interagere med verket, oppdage oljesøl, radioaktive utslipp og plastforurensing. Hensikten er å få økt bevissthet om havstrømmenes verdensomspennende distribusjon av avfallet. Det hele er basert på online databaser og innsamlet informasjon. Installasjonen visualiserer sanntidsdata om oljetankeres marine trafikk og posisjonen til oljerigger, for å gi økt innsyn i dataen som finnes.

Den prosjektorbaserte installasjonen er laget ved hjelp av VVVV, som er et open source programmeringsspråk. Microsoft Kinect brukes for å spore bevegelser, slik at tilskuere kan avdekke visualiserte data med hendene og «søle» virtuell olje. Installasjonen er en kommentar til vår konsumkultur, og demonstrerer hvordan emballasje og en rekke unødvendige produkter krever mengder med olje som ingredienser og til produksjon.

KUNSTNERE

Cesar Harada [FR/JP]  (Frankrike/Japan) er grunnleggeren av Protei, og fungerer for tiden som koordinator under flagget Open Sailing. Cesar er TED senior Fellow, tidligere MIT prosjektleder, Ars Electronica Golden Nica [NEXT IDEA], utdannet ved Design Interactions ved Royal College of Arts i London.

Etienne Gernez [FR] er en mariningeniør som for tiden er akademisk koordinator for Protei. Han jobber ved DNV (Det Norske Veritas) i Oslo, ved avdelingen Ships Hydrodynamics and Stability (NTANO362). Han har utdannelse fra University of Southampton (UK), University of Bordeaux (Frankrike) og University Centre of the Westfjords (Iceland), i Numerical Modeling, Maritime Engineering Sciences, og Coastal and Marine Resources Management.

Gabriella Levine [US] er en kunstner som arbeider med interaktivitet og open source hardware design. Hun er opptatt av forholdet mellom teknologi og økologi. Hun er nylig utdannet med en Master (MPS) fra ITP at Tisch, NYU, og er direktør ved Open-H2O, et USA-basert globalt ikke-kommersielt selskap som utvikler Protei robotseilbåter for oppsamling av olje.

Kasia Molga [UK / PL] er mediekunstner som jobber med sanntids datavisualisering og sensor- og mobilteknologier. Hun tar gjerne for seg vårt for forhold til planeten og hvordan våre holdninger til miljøet endres i en verden som i økende grad medieres ved hjelp av teknologi. I barndommen reiste hun rundt om i verden på handelsflåter med sin far, og hennes lidenskap for havet og planeten er til stede i de fleste av prosjektene hennes.

Sebastian Müllauer [DE] utforsker og finner opp i krysningspunktet mellom kunst, design, arkitektur og engineering. Verkene hans viser en særlig interesse for økologi og eksperimentell humanitær designutvikling. I sitt arbeid er han opptatt av verdier og etikk knyttet til samhandling, communities og open source/hardware.



http://protei.org
https://sites.google.com/a/opensailing.net/protei/v/008
https://sites.google.com/a/opensailing.net/protei/v/protei_007
https://sites.google.com/a/opensailing.net/20101110open_sailing-backup/labs/protei/002

 

 

 


Share

Comments are closed.

Copyright 2019 TEKS / Meta.Morf 2012 · Webmaster & custom web design: Espen Gangvik · RSS Feed · Log in

TEKS - Trondheim Electronic Arts Centre