OPEN REEL ENSEMBLE [JP]
28. & 29. sep. @ BYSCENEN

Byscenen fredag 28. og lørdag 29. september
Open Reel Ensemble

Open Reel Ensemble

The return of magnetic tape
!

OPEN REEL ENSEMBLE består av fem ‘gale’ og unge japanske musikere, ledet av Ei Wada, og det som utmerker bandet er deres signaturinstrument: gamle ruller med magnetbånd, som gruppens medlemmer kobler til sistegenerasjons datamaskiner, skaper usammenliknbare melodier, toner og lyder.

OPEN REEL ENSEMBLE gir et liveshow som overgår alt du kan sammenligne med du tidligere har sett på en scene! To kvelder på rad med to forskjellige sett!

OPEN REEL ENSEMBLE ble grunnlagt i 2009 av Ei Wada og studiekameratene Kimitoshi Sato, Haruka Yoshida, Takumi Namba, og Masaru Yoshida (bass) Open Reel Ensemble kombinerer god gammeldags rull-til-rull (‘open reel’) båndspillere og moderne teknologi.

Gruppen sprang ut fra frontmann Wadas tenåringsdagere, da han anskaffet en slik båndspiller i det den var i ferd med å kastes fra en radiostasjon. Etter å ha lekt med den uten å vite hvordan den virket, anså han den først feilaktig som et instrument. Ved å berøre rullene og det eksponerte magnetiske tapebåndet, fikk han en opplevelse av ‘fysisk intervensjon i musikk og tid’, og å ‘spille lyden som lå på selve båndet.’ I 2008 begynte Wada og Sato å utvikle en ‘rull-til-rull-båndavspiller med USB-porter’ ved å inkorporere en datamskin for å kunne utforske ‘potensialet til disse gamle båndavspillerne som et instrument.’ For å manipulere en slik båndavspiller som et ‘musikkinstrument’, ble en USB-port koblet til for å tillate kontroll ved hjelp av en datamaskin (og Max/MSP). Dette tillot tidligere umulig fremføringer, fjernkontroll, OSC interface, og lyder skapt ved å kontrollere omdreiningen på rullene. I tillegg koblet de til en oskillator som lar tapebåndene vibrere. Overbevist om en verden med mennesker som ‘jammet’ med dette instrumentet, innså de også muligheten for å gjøre prosjektet til et band.

De konstruerer musikk som et ensemble ved å manipulere rull-til-rullspillerne med all sin kraft, og ved å bruke stemme og lyd som samples på stedet, og søker en alternativ verdsetting av et glemt medie, og forsøker å utforske en verden av konvivale verktøy.

Wada benytter seg av flere gamle elektroniske instrumenter og datamaskiner for å skape et flerinstrumentsarrangement. I tillegg til å bruke ‘open reel’-opptakere som instrumenter for å fremføre med Open Reel Ensemble, har han konstruert enmanns-installasjonen Braun Tube Jazz Band, lagd av Braun Tube Monitors. Hans aktiviteter involverer konserter og fremføringer i Tyskland, Østerrike, Frankrike, Spania, Italia, Tyrkia, Korea, og flere andre land.

 

Jeg gjorde en kræsjlanding i 1987. Rundt den tiden begynte jeg å forstå ting, jeg begynte å tro at en musikkfestival ventet på et sted hvor det er et gigantisk tårn formet som et krabbebein med en rør-TV  bygd inn i den. Men på et visst punkt pekte en av vennene mine på at det ikke eksisterte et slikt sted på jorda. So, i det tilfellet, bestemte jeg meg for å gjøre en dyd av nødvendighet and å produsere det selv. Hver natt og dag fra da har jeg jobbet med bricolage.

 

 

About ‘Open Reel Ensemble Project’ from mmmm on Vimeo.

http://www.steamblue.net/bio_ore.html
https://www.facebook.com/OpenReelEnsembleBraunTubeJazzBand

 

 

 

Share

Comments are closed.

Copyright 2019 TEKS / Meta.Morf 2012 · Webmaster & custom web design: Espen Gangvik · RSS Feed · Log in

TEKS - Trondheim Electronic Arts Centre